Chocolade wit uitgeslagen? Wat je hierover moet weten!

Wat moet je weten als jouw chocolade wit uitgeslagen is?

Chocolade is wit uitgeslagen: Dit ziet er niet meer zo smakelijk uit. Maar wat doe je ermee? Wel, je hoeft het niet weg te gooien. Dit verschijnsel wordt ook wel “bloom”genoemd. De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken.

De smaak zal ook iets minder zijn. Als je de chocolade gaat smelten zal de witte waas ook weer verdwijnen. De kristallen lossen op.

wit uitgeslagen chocolade

Om welke van de 2 redenen de witte waas ook ontstaan is, er is geen risico voor de gezondheid.

De plek waar je de chocola bewaart is dus belangrijk.
Vochtige plekken met veel temperatuur verschillen moeten dus vermeden worden. De meest ideale plek is een droge koele donkere plaats, bij voorkeur tussen de 12 en 18 graden.

Hoe kan ik de witte uitslag op chocolade voorkomen?

Om de witte waas of uitslag te voorkomen moet je zorden dat de cacaoboter niet gaat kristaliseren. Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed.
Is de witte uitslag op chocola een soort van schimmel?
Nee, de witte waas is een gekristalliseerd laagje cacaoboter. Het is geen schimmel.

Waar kan ik de wit uitgeslagen chocolade nog voor gebruiken?

Chocolade die wit uitgeslagen is is nog prima te gebruiken voor het bakken van taarten, gebak en koekjes. Of voor cupcakes en brownies. De smaak blijft precies de zelfde.
Je kunt er ook altijd nog chocolademelk van maken.

Moet ik de wit uitgeslagen chocolade weggooien?

Nee, dat is niet nodig, je hoeft het niet weg te gooien. Het ziet er niet uit zoals je verwacht, maar het is compleet ongevaarlijk.

Wanneer ontstaat de witte waas?

Door de chocolade te lang in de kast te laten liggen kan de witte waas ontstaan. Schadelijk is het niet, het is waarschijnlijk te warm geweest of condens is de oorzaak. Hoe dan ook het is waarschijnlijk niet op een juiste manier of plek bewaard.

Terug naar Feiten en Fabels over chocolade

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2