BEWAREN VAN DE CHOCOLA
Chocola is gevoelig voor temperatuur, vocht en andere luchtjes.

Het bewaren van chocola kan het beste op een temperatuur van 16-19C.
Liever niet in de koelkast dus (meestal ca. 5C is dus te koud)
Afgesloten bewaren in een donkere la of kast is prima.

Geen koel plekje in huis? Dan toch maar liever in (de groente-la van) de koelkast. Nóg beter is het om chocola helemaal niet te bewaren, maar gewoon op te eten! Lees meer…

CHOCOLA WIT UITGESLAGEN
Indien chocola niet op de juiste manier wordt bewaard, kan de chocola wit uitslaan. Dit komt doordat cacaoboterkristallen naar de oppervlakte komen en dan opnieuw kristalliseren. En wie denkt dat de chocola bedorven is? Dát is gelukkig niet waar. Het uiterlijk is aangetast, maar de smaak niet. Lees meer..

NOTEN
Chocola kan in combinatie met noten een witte waas krijgen waardoor het een wat doffere kleur krijgt. De oorzaak hiervan is ‘vetbloem’. Dit is een normaal verschijnsel en heeft geen enkele invloed op de smaak of de houdbaarheid. Het ziet er hooguit een beetje anders uit, maar vooral niet weggooien! Geniet ervan! Lees meer..

HOUDBAARHEID
Het is waar dat met name massieve chocola, in de juiste conditie, zeer lang houdbaar is. De houdbaarheidstermijn is mede afhankelijk van het gebruik van vullingen en het toevoegen van noten of pinda’s. De houdbaarheid kan daarom variëren van enkele weken tot vele maanden, tot zelfs meer dan een jaar.
Voor gevulde bonbons geldt toch wel: hoe verser hoe beter!
Dat proef je niet alleen; dat kun je ook horen… Lees meer…

CHOCOLA VALT IN DE SMAAK 
Chocola is binnen de voedingsmiddelen misschien wel een van de meest geliefde producten die we kennen. Het valt letterlijk bij bijna iedereen in de smaak. Chocola wordt gewaardeerd in alle culturen, door mannen én vrouwen, van jong tot oud. Heerlijk dus om te krijgen, maar ook ideaal om weg te geven.

BELGISCHE CHOCOLA
Sommigen claimen dat dit de beste chocola ter wereld is. Dat is niet helemaal waar. Het is wél zo dat er in België veel chocola wordt gegeten en ook veel wordt geproduceerd. Maar dat gebeurt in veel kwaliteiten, zowel in goede als wat minder goede. De oorsprong van de chocola zegt dus eigenlijk niet zoveel. Vergelijk het met bijvoorbeeld Franse wijn. Daar zijn héle goede bij, maar ook minder goede. En dat geldt voor Belgische chocola ook. In zijn algemeenheid is hier dus geen uitspraak over te doen. Het blijft een kwestie van de juiste keus maken.

PUUR, MELK, WIT
Witte chocola is eigenlijk geen chocola. Dat is inderdaad waar. Witte chocola bevat namelijk geen cacaobestanddelen, maar wordt gemaakt van cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen. Melkchocolade bevat zo’n 20-40% cacao. Bij pure chocola ligt het minimum op 34% en kunnen de percentages oplopen tot wel 98%. Dat moet je echt leren eten. Vooral niet meteen kauwen en doorslikken, maar eerst rustig laten smelten in de mond. Echt iets voor de pure liefhebbers.

DIEET
Extra pure chocola met minstens 70% cacao is heerlijk en wordt, gezien het lage suiker- & vetgehalte vaak aanbevolen in allerlei dieetboeken. Extra pure chocola is in allerlei variaties en in veel verschillende smaken verkrijgbaar.

SCHAARSTE
Regelmatig verschijnen er verhalen over een toenemende schaarste van cacao. Maak je geen zorgen! Als reden wordt bijvoorbeeld genoemd dat de consumptie enorm toeneemt m.n. in China. Op zich is dat waar, echter op wereldschaal is dat effect niet heel substantieel. Daarnaast wordt verwezen naar cacaoplantages waar steeds minder gebieden geschikt voor zouden zijn. De werkelijkheid is dat er juist heel veel initiatieven zijn om oogstopbrengsten op de plantages te verbeteren.

VROUWEN
De échte chocoholics vind je bij de vrouwen? Niets is minder waar, mannen houden net zo goed van chocola als vrouwen en ook onder de mannen vinden we echte chocoholics. Wat wél waar is, is dat in verschillende onderzoeken meer dan de helft van de vrouwen het eten van chocola de voorkeur geeft boven het bedrijven van de liefde. Wat ons betreft is het geen kwestie van of/of…

MANNEN
Mannen houden meer van pure chocola en vrouwen meer van melk en wit?
Dat is niet waar. Donkere kleuren worden misschien als meer mannelijk gezien, maar op het gebied van chocola is en blijft het een kwestie van persoonlijke smaakvoorkeur. Dat geldt voor mannen net zo goed als voor vrouwen.

GEZONDHEID
(Pure) chocola is goed voor je hart, je bloeddruk, je darmen, voor je tanden en voor je huid? Regelmatig duiken dit soort verhalen, al dan niet wetenschappelijk onderbouwd, op in de media. Op internet is hier van alles over te vinden, dus wij laten de waarheid in het midden. Wij vinden het gewoon lekker!

GELUK
Van goede chocola wordt je niet dik, maar gelukkig!
En dat is echt waar! In pure chocola zitten stofjes die endorfine aanmaakt, ook wel het geluks-hormoon genoemd. Het is hetzelfde stofje als wanneer je bijvoorbeeld verliefd bent. En dan is chocola ook nog eens lekker! Hoe leuk is dát?

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2